Is jouw bedrijf klaar voor Gen Z? Gen Z is op weg de grootste generatie op de werkvloer te worden, en dat heeft gevolgen voor bedrijven. Generatie Z heeft kenmerken die je niet kunt negeren als je succesvol wilt blijven. Wat betekent dit voor jouw bedrijf? Hoe ga je om met Generatie Z? Lees verder en ontdek hoe jij de Gen Z-generatie aantrekt en aan je bindt!
Wat is Gen Z?
Gen Z, oftewel Generatie Z, is de groep mensen geboren tussen ongeveer 1995 en 2010. Ze zijn opgegroeid met social media, smartphones en het internet. Dit betekent dat ze snel schakelen, gewend zijn aan directe communicatie en waarde hechten aan echtheid.
Voor werkgevers is het goed om te weten dat Gen Z andere verwachtingen heeft dan eerdere generaties. Ze zoeken werk dat past bij hun waarden, willen flexibiliteit en vinden een fijne werksfeer minstens zo belangrijk als salaris.
Gen Z leeftijd: Wanneer ben je Gen Z?
Generatie Z is geboren tussen 1995 en 2010. Dit betekent dat de jongsten uit deze generatie nu nog op school zitten, terwijl de oudsten al meerdere jaren werkervaring hebben. Gen Z betreedt dus volop de arbeidsmarkt en heeft nieuwe ideeën over werken.
Generatie Z kenmerken en manier van werken
Gen Z is de eerste generatie die volledig is opgegroeid in een digitale wereld. Smartphones, social media en online informatievoorziening zijn voor hen net zo vanzelfsprekend als ademen. Dit heeft invloed op hun manier van werken en communiceren.
Waar oudere generaties nog lezen, scannen zij. Hun hersenen zijn getraind om in enkele seconden te bepalen of iets relevant is. Ze schakelen moeiteloos tussen online en offline, en verwerken razendsnel grote hoeveelheden informatie. Ze verzamelen, vergelijken en combineren content met een kritisch oog.
Volgens Metronieuws ziet Gen Z social media steeds vaker als hun primaire nieuwsbron. Ze vertrouwen minder op traditionele media en baseren zich op content die via influencers en hun netwerk wordt gedeeld.
Wat vindt Gen Z belangrijk bij een werkgever?
Voor Gen Z draait werk om meer dan alleen salaris. Ze zoeken werkgevers die aansluiten bij hun waarden en visie op de wereld.
- Authenticiteit: Een bedrijf moet écht zijn. Mooie beloftes zonder onderbouwing? Daar prikt Gen Z zo doorheen;
- Duurzaamheid: Deze generatie groeit op met klimaatverandering als realiteit. Bedrijven zonder duurzaam beleid verliezen snel hun interesse;
- Gelijkheid en inclusiviteit: Diversiteit gaat voor Gen Z verder dan alleen geslacht of afkomst. Ze verwachten volgens onderzoek van McKinsey inclusiviteit in identiteit, oriëntatie en werkcultuur. Ze hebben geen directe behoefte aan een manager;
- Zingeving in werk: Werken moet bijdragen aan iets groters. Ze willen een positieve impact maken binnen hun functie;
- Goede werk-privébalans: Werk is belangrijk, maar niet allesbepalend. Flexibele werktijden en hybride werken spelen een grote rol in het werkgeluk van veel mensen uit deze generatie.
Als werkgever is het slim om deze punten terug te laten komen in je werkgeversmerk en vacatureteksten. Dit helpt je om Gen Z aan te trekken én te behouden.

Millenials en Gen Z: de overeenkomsten en verschillen
Gen Z wordt binnenkort de grootste generatie op de werkvloer en gaat millennials in aantal overtreffen. Hoewel ze verschillen, delen Gen Z en Millenials ook veel kenmerken, blijkt uit onderzoek van McKinsey en Deloitte.
- Millennials zagen de digitale opkomst, Gen Z kent geen wereld zonder. Beide generaties zijn handig met technologie, maar Gen Z beweegt zich nóg sneller online;
- Beide generaties waarderen vrijheid. Millennials zoeken een werk-privébalans, terwijl Gen Z werk en leven meer integreert;
- Millennials willen werk dat aansluit bij hun waarden. Gen Z gaat een stap verder en verwacht dat bedrijven zich actief inzetten voor maatschappelijke thema’s;
- Millennials volgen vaak een vast carrièrepad. Gen Z wil flexibiliteit en wisselt sneller van baan als groei ontbreekt.
Deze verschillen hebben invloed op hoe beide generaties werken, communiceren en keuzes maken. Dit biedt een mooie kans om verschillende generaties te combineren voor een diverse werkvloer.
Gen Z problemen: Generatie Z lui?
Er wordt wel eens gedacht dat Gen Z lui is, omdat ze werk en privé goed in balans houden en geen traditionele kantoorbaan willen. Toch zijn ze ambitieus en ondernemend, altijd op zoek naar slimme manieren om efficiënt te werken zonder bureaucratie.
Gen Z op de werkvloer: tips voor werkgevers
Gen Z zoekt een werkgever die aansluit bij hun waarden. Hoe zorg je ervoor dat jij die werkgever bent?
- Flexibiliteit & autonomie: Bied flexibiliteit in werktijden, locatie en werkmethoden;
- Vertrouwen & begeleiding: Geef ze ruimte, maar bied ondersteuning waar nodig;
- Ontwikkeling & groei: Bied voldoende groeimogelijkheden. Investeer in trainingen, coaching en uitdagende projecten;
- Digitale communicatie: Wees actief op social media en zorg voor snelle, online interactie;
- Duurzaamheid & diversiteit: Laat zien hoe je hieraan bijdraagt en betrek ze hierin;
- Verbinding & inspiratie: Ze hechten weinig waarde aan hiërarchie, maar des te meer aan authenticiteit. Wees een inspirerend voorbeeld.
Maak gebruik van de kennis en ervaring van Gen X, Gen Y en Millenials om Gen Z te coachen en klaar te stomen als de leiders van de toekomst.
Benieuwd welke arbeidsvoorwaarden nu het meest gewild zijn? Lees onze blog over de meest gewilde arbeidsvoorwaarden.