Employer branding is tegenwoordig niet meer weg te denken. Een sterk werkgeversmerk helpt je niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om personeel te behouden - precies de uitdaging van deze tijd. Maar wat betekent employer branding nu echt? En hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf de juiste sollicitanten aantrekt én medewerkers enthousiast en betrokken houdt? In dit artikel ontdek je waarom een krachtig employer brand essentieel is, en krijg je praktische tips om zelf een krachtig merk neer te zetten.
Wat is employer branding?
Employer branding, ook wel werkgeversmerk genoemd, is de manier waarop een bedrijf zich presenteert als aantrekkelijke werkgever. Het doel is om talent aan te trekken, te behouden en te motiveren. Het draait om je reputatie als werkgever, zowel voor huidige medewerkers als voor potentiële kandidaten.
Belangrijke elementen van employer branding zijn bedrijfscultuur, kernwaarden, werkplezier, groeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Een sterk werkgeversmerk helpt je om je te onderscheiden in de arbeidsmarkt.
Employer branding vindt plaats in je externe communicatie zoals op je website, in vacatures en op social media. Maar het interne beeld van je bedrijf is net zo belangrijk. Tevreden medewerkers werken als ambassadeurs en kunnen via mond-tot-mond reclame nieuw talent aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die trots vertellen over hun baan in hun sociale omgeving. Die positieve verhalen zijn goud waard!
Het belang van employer branding: waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je naar de winkel gaat voor een nieuwe telefoon en voor het schap met telefoons staat. Je hebt weinig verstand van elektronica en hebt nog geen idee welke merken goed zijn. De kans is groot dat je kiest voor een merk dat je herkent, omdat het vertrouwen wekt.
Zo werkt het ook op de arbeidsmarkt: kandidaten solliciteren sneller bij een werkgever waar ze al een (positief) beeld van hebben. Als je wilt dat iemand bij jou solliciteert, moet je zorgen dat ze je kennen en al vertrouwen in je hebben opgebouwd, nog vóórdat de vacature verschijnt.
Wat levert goede employer branding op?
Employer branding heeft vele voordelen voor je bedrijf, zoals:
- Meer en betere sollicitanten: Een sterk werkgeversmerk trekt meer geschikte kandidaten aan. Je laat zien wat jouw bedrijfscultuur is en wat je organisatie belangrijk vindt. Mensen willen graag werken voor een organisatie met een goede reputatie en je trekt meer sollicitanten aan die passen bij jouw bedrijfscultuur.
- Lagere wervingskosten: Doordat je naamsbekendheid hebt opgebouwd hoef je minder te investeren in recruitment, want kandidaten komen vanzelf naar je toe en medewerkers blijven langer bij je werken.
- Hogere medewerkerstevredenheid: Werknemers voelen zich meer betrokken en trots om bij een bedrijf met een sterk employer brand te werken. Dit vergroot de tevredenheid en motivatie, en zorgt vaak voor productievere medewerkers.
- Lager verloop: Medewerkers blijven langer bij je als ze zich verbonden voelen met het bedrijf en de cultuur. Dit scheelt kosten voor werving en inwerken.
- Betere naamsbekendheid: Een sterke employer brand zorgt niet alleen voor meer zichtbaarheid op het gebied van recruitment, maar ook je algemene zichtbaarheid als bedrijf.
Wat is een Employer Value Proposition (EVP)?
De Employer Value Proposition (EVP) vormt de basis van een sterke employer brand. Het vertelt zowel je huidige als toekomstige medewerkers wat je als werkgever te bieden hebt in ruil voor hun tijd en inzet. Met een employer value proposition geef je antwoord op de vraag: wat krijgen medewerkers van jouw organisatie?
Je EVP moet bondig en uniek zijn, zodat je je onderscheidt van andere bedrijven. Het is belangrijk dat je boodschap geloofwaardig en waarachtig is; beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken. Bijvoorbeeld, als je een gezellige en hechte werkcultuur belooft die er niet is, zullen nieuwe medewerkers teleurgesteld zijn.
Een goede employer value proposition bevat vaak de volgende elementen:
- Compensatie: Wat je biedt op het gebied van salaris en bonussen;
- Arbeidsvoorwaarden: Vrije dagen, pensioenregelingen en flexibiliteit in werktijden;
- Carrièremogelijkheden: Opleidingen, trainingen en doorgroeikansen;
- Werkomgeving: Werk-privébalans, erkenning en uitdaging;
- Cultuur: Teamdynamiek, kernwaarden van het bedrijf en de sfeer op de werkvloer.
Door deze elementen duidelijk te communiceren, kun je een EVP creëren die aantrekkelijk is voor potentiële medewerkers en helpt bij het opbouwen van een sterk werkgeversmerk.
Een goed voorbeeld van een bedrijf met een sterke EVP is Rituals. Rituals, dat bekend staat om de heerlijke parfums en verzorgingsproducten, heeft aandacht voor nieuwe, huidige én vertrekkende collega's. Het bedrijf laat hun missie ‘We’re not here to sell you beauty; we are here to make you feel good’ terugkomen in alle vormen van communicatie. Rituals heeft voor zowel nieuwe als vertrekkende medewerkers een hele strategie om ze tot ambassadeurs te maken.
Voorbeelden van bedrijven met een sterke employer branding
Enkele bedrijven zijn uitstekende voorbeelden van sterke employer branding. Hieronder geven wij vijf voorbeelden ter inspiratie!
NS
NS heeft een sterke employer brand en maakt gebruik van diverse kanalen om dit over te brengen op hun doelgroep. Ze maken het extra persoonlijk door medewerkers met elkaar in gesprek te laten gaan over elkaars functie en dit te delen op social media. NS deelt ook persoonlijke verhalen van medewerkers op LinkedIn, waardoor potentiële werknemers een kijkje krijgen in de bedrijfscultuur en wat het betekent om bij NS te werken.
NS heeft ook veel voordeel bij user-generated content (UGC) via platforms zoals TikTok, waardoor je de menselijkheid en humor van het werk en de medewerkers te zien krijgt. Het is een perfect voorbeeld van hoe je met weinig middelen (gratis UGC-content) veel impact kunt maken.
AFAS
Softwarebedrijf AFAS is benoemd tot één van de beste werkgevers van Europa, en dat is niet voor niets! Ze staan bekend om de focus op medewerkers, want tevreden medewerkers zijn tevreden klanten. Ze profileren zichzelf als een aantrekkelijk bedrijf voor mensen die graag in een toekomstgerichte en warme omgeving werken.
AFAS heeft zelfs een award winning employer branding campagne - Wat drijft jou - waarbij ze redeneren vanuit de doelgroep door in te zetten op 'wat drijft jou', in plaats van 'wat drijft ons'. Daarnaast is AFAS het afgelopen jaar veel in het nieuws gekomen vanwege het invoeren van de vierdaagse werkweek, zonder dat medewerkers salaris hoeven in te leveren.
Bekijk ook eens hun werken-bij-website: www.werkenbijafas.nl
Coolblue
Als online retailer van consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten valt Coolblue op door de enorme aanwezigheid op social media en unieke bedrijfscultuur. Ze hebben zelfs hun eigen interne taal ontwikkeld en moedigen medewerkers aan om hun authentieke zelf naar het werk te brengen. Hun uitgebreide onboarding en regelmatige sociale activiteiten zoals borrels en bedrijfsuitjes, dragen bij aan een hechte en gezellige werkomgeving.
Wat Coolblue echt onderscheidt, is hun speelse en klantgerichte cultuur, die zowel intern als extern duidelijk merkbaar is. Medewerkers delen hun ervaringen enthousiast, wat de cultuur aantrekkelijk maakt voor nieuwe talenten die zich kunnen vinden in hun informele en klantvriendelijke benadering.
Een ander opvallend aspect is hun non-employee recruitment affiliate-programma, waarbij als je vacatures van Coolblue promoot op je website je een vaste vergoeding per goedgekeurde lead krijgt.
Bovendien maken hun bijzondere vacatureteksten het mogelijk om een dag in het leven bij Coolblue te ervaren, wat een extra laag van aantrekkingskracht toevoegt.
IKEA
IKEA richt zich in hun employer branding op het ‘familiegevoel’. Ze positioneren zichzelf als een bedrijf dat zorgt voor zowel hun klanten als hun medewerkers. Dit maakt ze aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar een inclusieve, zorgzame werkomgeving met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en werk-privé-balans.
Op de werken-bij-IKEA-pagina vind je alles over je toekomstige collega's, de sollicitatieprocedure, arbeidsvoorwaarden en waar ze voor staan.
De Recruitment Specialist van IKEA – Rob Maas – gebruikt zijn persoonlijke LinkedIn voor employer branding. Zijn posts gaan regelmatig viral.
XXL Nutrition
De eigenaar van sportvoedingsbedrijf XXL Nutrition gebruikt zijn persoonlijke LinkedIn om verhalen te delen over het bedrijf en de successen. Dit persoonlijke aspect geeft het merk een menselijk gezicht en maakt het toegankelijk. Het laat ook zien dat de leiding betrokken is bij het welzijn en de groei van het bedrijf, wat aantrekkelijk is voor kandidaten die waarde hechten aan transparant leiderschap.
In alle voorbeelden ligt de nadruk op authenticiteit en het actief delen van de bedrijfscultuur via persoonlijke en bedrijfskanalen op social media. Ook hebben de meest succesvolle bedrijven een uitstekende werken-bij-pagina en een aantrekkelijke en duidelijke 'Over ons'-pagina op hun website. De open communicatie en de kijkjes achter de schermen maken het aantrekkelijk voor potentiële werknemers om te solliciteren en versterken de employer branding.
Hoe zet je zelf een sterk werkgeversmerk neer?
Een employer branding strategie begint bij een onderzoek om je doelgroep in kaart te brengen en bepalen wat jouw bedrijf uniek maakt.
1. Bepaal wie jouw doelgroep is
Om je boodschap effectief over te brengen, is een duidelijk inzicht in je doelgroep belangrijk. Zo kun je gericht communiceren en de juiste kandidaten bereiken.
In de recruitmentwereld wordt vaak gebruikgemaakt van persona’s. Dit is een fictief profiel van je ideale kandidaat dat je helpt om je doelgroep beter te begrijpen en je communicatie daarop af te stemmen. Of het nu gaat om de vacaturetekst, de werken-bij website, of andere content zoals video's, met een persona maak je je boodschap veel gerichter.
Voor verschillende doelgroepen kun je meerdere persona’s ontwikkelen, omdat elke kandidaat unieke vaardigheden, kennis en ervaring meebrengt. Want elk team heeft behoefte aan mensen met uiteenlopende niveaus van expertise en senioriteit.
Een persona helpt je bovendien bij het creëren van relevante content, van de functietitel en vacaturetekst tot de essentiële informatie die niet mag ontbreken op je werken-bij pagina. Daarnaast maakt het duidelijk of jouw ideale kandidaat actief of latent op zoek is, en op welke kanalen je deze persoon het beste kunt bereiken.
2. Wat maakt jouw bedrijf uniek?
Om een goede strategie te ontwikkelen, is het slim om zowel intern als extern onderzoek te doen. Bij intern onderzoek richt je je op je huidige medewerkers, Het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek geeft hierbij erg waardevolle informatie over zaken zoals arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, USP’s ten opzichte van concurrenten, en de missie en visie van het bedrijf.
Na het uitvoeren van dit interne en externe onderzoek moet je in staat zijn om de volgende vragen te beantwoorden:
- Wat zijn de kernwaarden van de organisatie?
- Waar sta je voor als bedrijf?
- Waarom werken je huidige medewerkers graag voor je organisatie?
- Wat zoekt jouw ideale kandidaat in een werkgever?
- Met welke trends en ontwikkelingen moet je rekening houden?
Kijk ook naar de website, het sollicitatieproces, de social mediakanalen en vacatures van je concurrenten. Ontdek wat zij aanbieden en beloven, en vergelijk dat met je eigen aanbod en beloftes. Zo kun je bepalen wat jouw unieke sterke punten als werkgever zijn. Zorg er vervolgens voor dat je deze boodschap op een consistente en eerlijke manier formuleert en communiceert.
3. Vertaal jouw werkgeversmerk naar buiten
Om je werkgeversmerk succesvol naar voren te brengen, begin je met het bepalen van de identiteit die je wilt uitstralen. Wil je bekend staan als een innovatief bedrijf of als een warm familiebedrijf? Zorg ervoor dat deze identiteit consistent terugkomt in al je communicatie en investeer in een positieve werkcultuur en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en een goede pensioenregeling, zodat medewerkers zich gewaardeerd voelen.
Wees creatief en gebruik duidelijke taal om de voordelen, cultuur, en groeimogelijkheden van je bedrijf te benadrukken. Met een goed uitgewerkte en consistente employer brand kun je je bedrijf effectief presenteren en de juiste talenten aantrekken.
4. Creëer een sterke onboarding voor nieuw personeel
Een sterke onboarding zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen en hun werk goed kunnen uitvoeren. Wist je dat maar liefst 90 procent van de medewerkers tijdens de onboarding ontdekken of ze langere tijd bij jouw bedrijf willen blijven? Het is dus cruciaal om een sterke indruk te maken!
Het begint met een goede voorbereiding: zorg ervoor dat alles geregeld is voordat de eerste werkdag begint, zoals een werkplek en een welkomstbericht. In de eerste week is het belangrijk dat de nieuwe medewerker het team en de bedrijfscultuur leert kennen. Een mentor of buddy kan hierbij helpen.
Maak daarnaast vanaf dag één duidelijk wat de verantwoordelijkheden en doelen zijn. Tot slot is het essentieel om regelmatig feedbackmomenten in te plannen om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. Dit alles zorgt voor een soepele start en verhoogt de medewerkerstevredenheid.
5. Zet medewerkers als ambassadeurs in
Er zijn weinig mensen die een boodschap over jouw bedrijf beter kunnen overbrengen dan je eigen medewerkers. Wanneer organisaties goed voor hun personeel zorgen, is de kans zelfs bijna vier keer zo groot dat deze medewerkers de werkgever aanbevelen.
Je eigen medewerkers zijn je beste ambassadeurs. Laat je medewerkers hun eigen ervaringen delen en uitleggen waarom jouw organisatie bijzonder is. Zet hun verhalen om in visuele content, zoals video's of social media posts, waarbij je hun foto en quote gebruikt. Dit maakt hun boodschap persoonlijk en authentiek.
6. Kies welke middelen en kanalen je wilt gebruiken
Om je employer branding te versterken en je bereik te vergroten, kun je de volgende middelen en kanalen inzetten:
- Een aantrekkelijke ‘Over ons’-pagina
- Actieve aanwezigheid op social media
- Een eigen werken-bij-pagina
- Vacatures op populaire vacaturesites zetten
- Relevante blogs
- Gerichte advertenties
- Bijwonen van open dagen
- Video’s en podcasts
Ga aan de slag met je eigen employer branding
Nu heb je alle kennis over employer branding en kun je zelf aan de slag gaan om jouw eigen employer branding strategie te bepalen en neer te zetten!