Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Mogen asielzoekers werken? Alles over werken met asielzoekers

Als bedrijf vraag je je misschien af: mogen asielzoekers werken? Het antwoord is: ja, zeker! Asielzoekers mogen werken, maar wel onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel lees je alles over wat erbij komt kijken om asielzoekers in te huren of in dienst te nemen en wat de voordelen zijn, zowel voor jouw bedrijf als voor de asielzoekers zelf.

Mogen asielzoekers werken?

Asielzoekers die meer dan 24 weken, oftewel een halfjaar in Nederland zijn, mogen werken als ze een tewerkstellingsvergunning hebben gekregen. Een werkgever vraagt dit gemakkelijk via het UWV aan. Daarnaast heeft een asielzoeker een persoonlijk BSN-nummer nodig om een bankrekening te openen. Dit is nodig om hun salaris te ontvangen en een deel daarvan bij te dragen aan de kosten van hun opvangslocatie. Asielzoekers hebben recht op hetzelfde loon als Nederlanders.

En statushouders?

Een vluchteling met een verblijfsvergunning - een statushouder - heeft dezelfde rechten en plichten als een Nederlander op de arbeidsmarkt. Zij mogen zonder een werkvergunning werken. 

De voordelen van werken met asielzoekers voor jouw bedrijf

1. Hoog opgeleid talent met waardevolle werkervaring

Veel asielzoekers hebben een hoog opleidingsniveau en brengen waardevolle werkervaring mee. Ze zijn vaak hoog opgeleid in hun thuisland en hebben ervaring als bijvoorbeeld tandarts, jurist, ingenieur, of in ander gespecialiseerd beroep. Deze talenten staan te popelen om hun kennis en vaardigheden in te zetten in Nederland. Door hen een kans te geven, voeg je niet alleen waarde toe aan je bedrijf, maar help je ook om hun potentieel te benutten in onze maatschappij. Zo haal je als werkgever deskundige en gemotiveerde medewerkers binnen die een frisse kijk op zaken kunnen bieden.

2. Snel en effectief personeel: asielzoekers worden goed voorbereid op werken in Nederland

Asielzoekers worden goed voorbereid op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bij de opvangslocatie waar ze verblijven krijgen ze de kans om hun taalvaardigheden te ontwikkelen. Veel asielzoekers spreken al goed Engels en sommigen leren zelfs al Nederlands. Daarnaast krijgen ze ook praktische begeleiding, zoals sollicitatietips en advies over hoe ze hun vaardigheden en kennis het beste kunnen inzetten bij Nederlandse werkgevers. Hierdoor kunnen ze sneller en effectiever aan de slag in Nederland.

3. Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Door asielzoekers in dienst te nemen, toon je als bedrijf je maatschappelijke betrokkenheid. Je helpt hen namelijk actief om sneller te integreren in de Nederlandse samenleving. Door te werken krijgen asielzoekers de kans om de Nederlandse taal beter te leren en vertrouwd te raken met de normen, waarden en gewoontes van Nederland. Jouw bedrijf draagt zo direct bij aan een inclusievere samenleving.

4. In één keer meerdere openstaande rollen vervuld 

Wanneer je besluit om asielzoekers in te huren of in dienst te nemen, heb je vaak meerdere kandidaten die direct beschikbaar zijn. Zo is jouw personeelstekort voor functies zoals Orderpicker, Logistiek Medewerker of Productiemedewerker in één keer opgelost! Zij blij, jij blij.

5. Diversiteit en nieuwe perspectieven 

Asielzoekers komen uit verschillende landen, zoals Oekraïne, China, Syrië en Pakistan, en brengen unieke ervaringen en perspectieven met zich mee. Dit zorgt voor een frisse wind binnen je bedrijf en kan leiden tot innovatieve ideeën.

Asielzoeker die uitleg krijgt van een andere werknemer

De voordelen voor asielzoekers die in Nederland kunnen werken

1. Betere integratie 

Werken is een belangrijke stap voor asielzoekers om sneller te integreren in de Nederlandse samenleving. Op de werkvloer komen ze dagelijks in contact met Nederlandse collega’s, wat hen helpt om de taal beter te leren en te oefenen. Daarnaast leren ze de gewoontes en de werkcultuur kennen, wat hen helpt om zich meer thuis te voelen in Nederland. Dit contact bevordert ook het opbouwen van een sociaal netwerk, wat belangrijk is voor hun succes en welzijn in hun nieuwe omgeving. En jij kunt hier aan bijdragen!

2. Persoonlijke ontwikkeling

Naast het verbeteren van hun Nederlands, biedt werken asielzoekers de kans om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden op te doen. Dit kan variëren van technische kennis en vakgerichte vaardigheden tot soft skills zoals teamwork en probleemoplossing. Deze ontwikkeling maakt hen niet alleen waardevoller op de arbeidsmarkt, maar versterkt ook hun zelfvertrouwen om succesvol te zijn in hun nieuwe leven in Nederland.

3. Werk draagt bij aan zelfstandigheid

Werk geeft asielzoekers de mogelijkheid om (financieel) zelfstandiger te worden. Dit betekent dat ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun gezin kunnen zorgen. Dit draagt bij aan een minder grote afhankelijkheid van overheidssteun en geeft hen meer controle over hun eigen leven. Hierdoor kunnen ze actiever deelnemen aan de samenleving en bouwen ze een stabielere toekomst op voor zichzelf en hun familie.

Asielzoekers aan het samenwerken. Werken zorgt voor vele voordelen

Wat moet er geregeld worden voordat asielzoekers mogen werken bij jou?

Om een asielzoeker in dienst te nemen, moet je een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij het UWV. Als je via NasWerkt personeel inhuurt, wordt dit proces volledig uit handen genomen voor jou. De aanvraagprocedure duurt ongeveer vijf weken.

Gedurende de periode dat hun asielaanvraag loopt wachten asielzoekers op hun verblijfsvergunning. Zodra zij de verblijfsvergunning ontvangen, mogen ze zonder tewerkstellingsvergunning werken. Zolang de asielzoeker wacht op zijn of haar verblijfsvergunning, is de tewerkstellingsvergunning verplicht om te kunnen werken (Rijksoverheid). 

Naast het aanvragen van de werkvergunning hoef je alleen te zorgen voor een goede onboarding!

Ben jij op zoek naar personeel?

NasWerkt heeft op dit moment een groep van acht werknemers beschikbaar in de omgeving van Schijndel in Noord-Brabant, die allemaal klaar staan om een bijdrage te leveren aan jouw organisatie. 

Het gaat om kandidaten die openstaan voor functies in dagdiensten zoals: Orderpicker, Logistiek Medewerker, Magazijnmedewerker of Productiemedewerker. Ze spreken uitstekend Engels, een enkeling zelfs Nederlands. De tewerkstellingsvergunning wordt door NasWerkt geregeld bij het UWV, daar heb jij verder geen omkijken naar! 

Geef jij deze groep mensen een kans om een bijdrage te leveren en om jouw personeelstekort te doorbreken? Neem contact op met Juup via juup@naswerkt.nl of door te bellen naar 0478729170

NasWerkt voor iedereen

Ons motto - NasWerkt voor iedereen - weerspiegelt onze kernwaarden. We geloven dat werk toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond, ervaring of situatie. Bij NasWerkt streven we ernaar om voor iedereen de juiste match te vinden.

Laat ons ook jouw perfecte match vinden! Neem vandaag contact op voor hulp bij jouw personeelswerving.

Gerelateerde blogs

Tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV
Informatief Wet- en regelgeving

Tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV

Ontdek hoe je als Nederlandse werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvraagt voor werknemers buiten de EU, zoals asielzoekers. Lees waarom deze vergunning essentieel is en hoe het aanvraagproces werkt bij het UWV.
Lees meer
De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024
Informatief Ontwikkelingen arbeidsmarkt

De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024

De meest gewilde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek. Leer wat werknemers écht willen en hoe jij hierop in kunt spelen voor werving en behoud van werknemers.
Lees meer
Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?
Personeel werven Informatief

Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?

Twijfel jij bij het plaatsen van nieuwe vacatures steeds over het zelf blijven doen of om ervoor te kiezen om werving & selectie uit te besteden? In dit artikel zetten we de voors en tegens op een rij, zodat jij een objectieve keuze kunt maken.
Lees meer
Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau
Informatief Tips en tricks

Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau

Een belangrijk keurmerk binnen de uitzendbranche is het ABU-keurmerk. Wat betekent dit keurmerk eigenlijk en waarom moet je samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau? Je leest het hier!
Lees meer
Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips
Personeel werven Tips en tricks

Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips

Leer hoe je het beste een sollicitatiegesprek voorbereid als werkgever, welke sollicitatiegesprek je echt moet stellen en krijg tips van experts.
Lees meer
De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024
Informatief Ontwikkelingen arbeidsmarkt

De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024

De meest gewilde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek. Leer wat werknemers écht willen en hoe jij hierop in kunt spelen voor werving en behoud van werknemers.
Lees meer