Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV

Als werkgever in Nederland is het nodig om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen als je van plan bent om een werknemer van buiten de Europese Unie in dienst te nemen, zoals een asielzoeker. Een tewerkstellingsvergunning is essentieel om te zorgen dat het werk wat die mensen verrichten legaal is. In dit artikel leggen we uit wat een tewerkstellingsvergunning is, waarom deze nodig is, en hoe je de werkvergunning aanvraagt bij het UWV.

Wat is een tewerkstellingsvergunning (TWV)?

Een tewerkstellingsvergunning (TWV) is een officieel document dat werkgevers nodig hebben om iemand van buiten de Europese Unie in Nederland te mogen laten werken. Deze vergunning is verplicht voor alle niet-Europese werknemers om te zorgen dat hun arbeid legaal is en dat de werkgelegenheid geen nadelige effecten heeft op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het doel is om de instroom van buitenlandse werknemers te reguleren en ervoor te zorgen dat er geen negatieve impact is op de werkgelegenheid van lokale werknemers. 

Waarom heb je een tewerkstellingsvergunning nodig?

Voor werknemers zorgt de werkvergunning ervoor dat hun werk en verblijf in Nederland voldoen aan de wettelijke vereisten, wat bijdraagt aan een eerlijke en veilige werkomgeving. Daarnaast beschermt de tewerkstellingsvergunning de lokale arbeidsmarkt door te zorgen dat niet-Europese werknemers alleen worden aangenomen als er geen geschikte kandidaten binnen de EU beschikbaar zijn. Voor uitvoerend werk zoals in de productie, logistiek en magazijn is dit vaak geen probleem.

Werkvergunning aanvragen voor medewerkers

Wanneer krijg je een tewerkstellingsvergunning?

Bij het aanvragen van een werkgunning voor een nieuwe medewerker gelden bepaalde voorwaarden. Je werknemer heeft een geldige verblijfsvergunning of is een asielzoeker die minimaal zes maanden geleden een verblijfsvergunning aangevraagd heeft. Daarnaast heeft jouw bedrijf de afgelopen vijf jaar de arbeidswetgeving niet overtreden.

Natuurlijk gelden dezelfde Nederlandse arbeidsvoorwaarden ook voor werknemers van buiten Europa. Je moet hen dus minimaal het minimumloon betalen en de wettelijk verplichte vrije dagen geven.

Gaat het om de inhuur van een werknemer via een uitzendbureau? Dan moet het uitzendbureau de werkvergunning aanvragen. 

Speciale voorwaarden bij asielzoekers in dienst nemen 

Voor asielzoekers zijn er speciale voorwaarden. De asielzoeker moet ouder dan 18 jaar zijn, de asielaanvraag is minimaal zes maanden in behandeling in Nederland, de asielzoeker heeft opvang en een geldig vreemdelingen identiteitsbewijs. 

De rol van het UWV bij de aanvraag

Het UWV speelt een belangrijke rol bij het proces van het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning. Ze zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van aanvragen om te garanderen dat deze voldoen aan de wet- en regelgeving. Het UWV controleert of er geen lokale werkzoekenden beschikbaar zijn voor de functie en of de tewerkstelling geen negatieve impact heeft op de arbeidsmarkt. 

Hoe vraag je een tewerkstellingsvergunning aan bij het UWV?

Het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning bij het UWV verloopt in een aantal stappen:

1. Voorbereiding: Verzamel alle benodigde documenten zoals een kopie van een arbeidsovereenkomst en functieprofiel.
2. Aanvraagformulier invullen: Vul het aanvraagformulier in op de website van het UWV. Dit formulier vraagt om gegevens over zowel de werkgever als de werknemer.
3. Documenten indienen: Dien alle verzamelde documenten in samen met het ingevulde formulier. Zorg ervoor dat alle gegevens correct en volledig zijn om vertragingen te voorkomen.
4. Beoordeling: Het UWV beoordeelt de aanvraag binnen vijf weken en controleert of de tewerkstelling voldoet aan de vereisten. Ze kunnen aanvullende informatie aanvragen als dat nodig is.
5. Beslissing: Ontvang de beslissing van het UWV. Als de werkvergunning wordt goedgekeurd, krijg je een officiële goedkeuring die je moet bewaren en beschikbaar moet stellen voor controle.

Tewerkstellingsvergunning aanvragen stappen

Asielzoekers mogen werken na 24 weken: wat je moet weten

Asielzoekers mogen in Nederland werken na 24 weken wachttijd als ze een verblijfsvergunning hebben die hen toestaat om te werken. Dit betekent dat ze na deze periode, onder bepaalde voorwaarden, een baan mogen vinden en een inkomen kunnen verdienen. 

Hoe vraag je de tewerkstellingsvergunning voor asielzoekers aan bij het UWV?

Voor asielzoekers geldt een specifiek proces bij het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning:

1. Controleer de status: Zorg ervoor dat de asielzoeker na 24 weken een werkvergunning kan aanvragen en dat hun verblijfsstatus hen toestaat om te werken.
2. Verzamel documenten: Verzamel de benodigde documenten, waaronder een bewijs van het feit dat de asielzoeker 24 weken in Nederland is en een geldig vreemdelingendocument.
3. Dien de aanvraag in: Vul het aanvraagformulier in bij het UWV en dien dit in met de relevante documenten. Het formulier vraagt om informatie over de werknemer en de functie.
4. Wacht op goedkeuring: Het UWV beoordeelt de aanvraag en beslist of de tewerkstellingsvergunning kan worden verleend. Ze kunnen aanvullende informatie vragen om de aanvraag te voltooien.

NasWerkt voor iedereen

Ons motto - NasWerkt voor iedereen - weerspiegelt onze kernwaarden. We geloven dat werk toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond, ervaring of situatie. Bij NasWerkt streven we ernaar om voor iedereen de juiste match te vinden.

Laat ons ook jouw perfecte match vinden! Neem vandaag contact op voor hulp bij jouw personeelswerving.

Gerelateerde blogs

Mogen asielzoekers werken?
Informatief Wet- en regelgeving

Mogen asielzoekers werken?

Als bedrijf vraag je je misschien af: mogen asielzoekers werken? Het antwoord is: ja, zeker! Hier lees je wat de voordelen zijn en wat erbij komt kijken als je met asielzoekers gaat werken.
Lees meer
De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024
Informatief Ontwikkelingen arbeidsmarkt

De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024

De meest gewilde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek. Leer wat werknemers écht willen en hoe jij hierop in kunt spelen voor werving en behoud van werknemers.
Lees meer
Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?
Personeel werven Informatief

Werving en selectie uitbesteden aan wervingsbureau of zelf doen?

Twijfel jij bij het plaatsen van nieuwe vacatures steeds over het zelf blijven doen of om ervoor te kiezen om werving & selectie uit te besteden? In dit artikel zetten we de voors en tegens op een rij, zodat jij een objectieve keuze kunt maken.
Lees meer
Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau
Informatief Tips en tricks

Voordelen van samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau

Een belangrijk keurmerk binnen de uitzendbranche is het ABU-keurmerk. Wat betekent dit keurmerk eigenlijk en waarom moet je samenwerken met een ABU-gecertificeerd uitzendbureau? Je leest het hier!
Lees meer
Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips
Personeel werven Tips en tricks

Sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever: sollicitatiegesprek vragen en tips

Leer hoe je het beste een sollicitatiegesprek voorbereid als werkgever, welke sollicitatiegesprek je echt moet stellen en krijg tips van experts.
Lees meer
De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024
Informatief Ontwikkelingen arbeidsmarkt

De meest gewilde arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek 2024

De meest gewilde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens recent onderzoek. Leer wat werknemers écht willen en hoe jij hierop in kunt spelen voor werving en behoud van werknemers.
Lees meer