Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / Een winterdip voorkomen: 7 tips

Een winterdip voorkomen: 7 tips

Winter, de tijd van warme chocolademelk met slagroom, gezelligheid, en… de beruchte winterdip. Niet bepaald een feestje waar je graag aan deelneemt. Een winterdip is als die ongewenste gast die alleen tijdens de koude maanden opduikt en je humeur verpest met moeite dingen gedaan krijgen, vermoeidheid en een donkere wolk van somberheid. Vooral op het werk is zo’n winterdip natuurlijk geen feest.

Wat is dat eigenlijk, een winterdip? En hoe kan je een winterdip voorkomen? Je leest het in deze blog!

Wat is een winterdip?

Een winterdip is als een seizoensgebonden dipje, die zich alleen in de winter laat zien. Het wordt soms ook wel in de ‘volksmond’ een winterdepressie genoemd. Het houdt in dat iemand alleen tijdens de koude en donkere maanden enkele of meerdere symptomen die bij neerslachtigheid komen kijken vertoond.

Regen en donkere dagen tijdens de winter veroorzaken vaak een winterdip.

De winterdip symptomen op een rij

  1. Lusteloosheid: Voel je je als een uitgeblust kaarsje op een winterse avond? Dat is lusteloosheid in een notendop. Het gebrek aan energie maakt zelfs de simpelste taken een uitdaging.
  2. Vermoeidheid: Heb je het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen, zelfs al heb je alleen maar naar buiten gekeken? En wordt je vaak niet uitgerust wakker en heb je een grote behoefte aan slaap? Dat is de wintervermoeidheid die toeslaat, waardoor zelfs de meest energieke zielen in een winterslaap lijken te vallen.
  3. Somberheid: Als je je afvraagt waarom het daglicht zich lijkt te verstoppen, dan ben je niet alleen. De somberheid van de winterdip bereikt zijn hoogtepunt wanneer de duisternis aanhoudt, en je je afvraagt waar de zon zich verstopt heeft. Door somberheid kan je eetlust toenemen en krijg je vaak minder behoefte aan sociaal contact.
Winterdips komen veel voor in koude landen.

De winterdip voorkomen: 7 tips

Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Wat doe je ertegen en hoe voorkom je die winterdip? Hieronder geven we je een aantal tips om ook in de winter lekker in je vel te zitten.

Blijf actief; beweeg voldoende: Ja, het is verleidelijk om onder een dekentje te kruipen, maar wat beweging doet wonderen voor je humeur. Denk aan dagelijks een kleine wandeling tijdens je pauze of door bijvoorbeeld twee keer in de week te sporten. Je halveert je kans op mentale klachten en een winterdip als je voldoende beweegt (Trimbos, 2020).

Daglicht benutten: Het is dan wel vaak donker, maar dat betekent niet dat het daglicht wat er is niet goed genoeg is. Zet die stap naar buiten, zelfs als het fris is. Daglicht is als natuurlijke anti-winterdip medicatie.

Lichttherapie en vitamine D3: Bijna 92% van de Nederlanders heeft een vitamine-D-tekort in de winter (IVG, 2023). Als de zon niet wil meewerken, haal dan die vitamine D uit een potje. Wist je dat anderhalf miljoen Nederlanders in de winter vitamine D slikt? Daarnaast kun je ook lichttherapie doen. Een effectieve manier om voldoende daglicht te krijgen. Een lichttherapielamp kan je dag zeker opvrolijken.

Persoon lopend in de regen gedurende een natte winter in Nederland.

…en de rest van de tips!

Gezonde voeding: Eet gevarieerd en denk aan je vitamientjes. (Seizoens)groenten en fruit zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je.

Zorg voor een goede nachtrust: Vermijd cafeïne, alcohol, en beeldschermen een uur voor je gaat slapen (Thuisarts).

Sociaal contact: Laat die Netflix-marathons even voor wat ze zijn en ga de deur uit. Sociaal contact doet meer voor je dan je denkt. Combineer het bijvoorbeeld met een wandeling en warme chocolademelk, dan heb je dat meteen gehad ­čśë

Gezonde werk-priv├ębalans: Werk is belangrijk, maar vergeet niet te genieten van je vrije tijd. Zorg ervoor dat je werk doet wat je leuk vindt. Twijfel je over of je nog wel op je plek zit? Bekijk alle vacatures of ga eens in gesprek met recruitmentbureau NasWerkt om de mogelijkheden te bespreken.

De winter hoeft geen tijd te zijn voor een winterdip

Winterdip? Niet met bovenstaande tips!

Dus, laten we de winterdip verslaan en vol energie het nieuwe jaar in gaan!

 

Leestips

Werken via een uitzendbureau: waarom je het wel en niet moet doen.

Of lees deze blog over alle veranderingen van het minimumloon in 2024

Of lees meer over Blue Monday: Hoe kan je als werkgever deze derde maandag van januari makkelijker maken?