Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Je werkplezier is weg: help! Hoe zorg je weer voor werkgeluk?

  • Blogs
  • Je werkplezier is weg: hoe zorg je weer voor werkgeluk?
  • Home
  • Blogs
  • Je werkplezier is weg: hoe zorg je weer voor werkgeluk?

De vakanties zijn inmiddels voorbij en het herfstige weer is begonnen. Na een heerlijke vakantie kan het lastig zijn om terug in je ritme te komen. Misschien merk je zelfs dat je werkplezier weg is.

Iedereen ervaart wel eens een dip op het werk, maar wat als het gevoel blijft hangen? Wanneer werk niet meer leuk is kan dat een flinke impact hebben op je motivatie, productiviteit en zelfs je mentale gezondheid. In deze blog geven we je tips om weer werkgeluk te vinden.

Wat is werkplezier?

Werkplezier is het gevoel van voldoening, motivatie en tevredenheid dat je ervaart tijdens je werk. Het ontstaat wanneer je taken uitvoert die je leuk vindt, wanneer je uitdagingen aangaat die bij je passen en wanneer je een goede balans hebt tussen werkdruk en ontspanning. Daarnaast draagt een fijne werksfeer met goede collega’s en een gevoel van waardering bij aan werkplezier.

Geen plezier in je werk? Signalen dat je werk niet meer leuk vindt

Stel je hebt iedere ochtend moeite om jezelf vanuit je bed naar werk te slepen en gaat met tegenzin naar werk. Waar je vroeger vol enthousiasme aan jouw taken begon, voelt het nu als een zware last. Zelfs als je iets afrond blijft het gevoel van voldoening uit. Het maakt niet uit hoe goed je jouw werk doet, trots voel je je al lang niet meer.

De vermoeidheid begint ook op te stapelen. Zelfs na een ontspannen weekend voel je je nog steeds uitgeput, zowel fysiek als mentaal. Het lijkt alsof je nooit helemaal kan opladen. Kleine dingen op de werkvloer irriteren je meer dan ooit. Een opmerking van een strakke deadline kan je dag volledig verpesten.

Jouw betrokkenheid op werk neemt ook af. Waar je eerder graag proactief meedacht, doe je nu alleen nog maar wat er van je gevraagd wordt.

Kan je je niet eens meer herinneren wanneer je voor het laatst écht enthousiast was over je werk? Dan is het duidelijk dat je geen plezier meer in werk hebt.

Herken je jezelf in deze signalen? Tijd om actie te ondernemen om je werkplezier te vergroten!

Waar krijg je energie van in je werk?

De eerste stap om je werkplezier terug te vinden, is begrijpen wat je energie geeft in je werk. Vraag jezelf af: ‘Welke taken vind ik echt leuk om te doen? Welke momenten op een werkdag geven mij een goed gevoel?’. Door stil te staan bij deze vragen, krijg je inzicht in wat jou energie geeft en voor werkplezier zorgt. Dit kan variëren van samenwerken met collega’s tot creatieve oplossingen bedenken of zelfstandig aan projecten werken.

Moet je je werk altijd leuk vinden? Geen enkele baan is altijd geweldig. Je hoeft niet elke dag je droombaan te hebben om voldoening uit je werk te halen. Focus op de kleine dingen die je blij maken, en probeer die vaker te doen. Dit kan een eerste stap zijn naar het terugvinden van je werkgeluk.

Blije werknemers in overleg

Hoe zorg je voor werkgeluk?

Werkgeluk komt niet vanzelf, maar gelukkig heb je er zelf wel een grote invloed op. Wat zorgt ervoor dat je geen plezier meer hebt? Is het de werksfeer, de inhoud van je taken of misschien je werk-privébalans? Dit inzicht helpt je om duidelijk in kaart te brengen waar het aan ligt dat je geen werkplezier meer hebt. Zodra je dit in kaart hebt gebracht voor jezelf kun je aan de slag met stappen nemen om weer plezier in je werk te krijgen.

Je werkplezier vergroten met deze tips

1. Praat over je gevoelens

Wees open naar je manager. Je manager heeft vaak waardevolle ideeën om je te ondersteunen met een passende oplossing. Vind je dit lastig? Praat dan met familie of vrienden. Ook zij kunnen een luisterend oor bieden en je adviseren.

2. Stel doelen voor jezelf 

Stel kleine, haalbare doelen die je motiveren en je een gevoel van vooruitgang geven. Zo ervaar je sneller succes in je werk. Dit kan bijvoorbeeld het afronden van een bepaalde taak zijn of het verbeteren van een specifieke vaardigheid. Het stellen van kleine, haalbare doelen kan ervoor zorgen dat je werkdag minder overweldigend aanvoelt.

3. Vier kleine successen

Sta stil bij wat je bereikt, ook al zijn het kleine successen. Het vieren van successen geeft je het gevoel dat je vooruitgang boekt, zo ga je meer voldoening uit je werk halen.

4. Blijf nieuwe dingen leren

Nieuwe vaardigheden leren kan je energie geven en zorgt voor een frisse blik op je werk. Dit kan via cursussen of door simpelweg taken te doen die buiten je comfortzone liggen.

5. Neem voldoende pauzes en ontspan

Plan regelmatig korte pauzes tijdens je werkdag om even op te laden. Frisse lucht, een korte wandeling of op een andere manier even tijd voor jezelf nemen kan veel goeds doen.  

6. Zorg voor een goede werk-privé balans

Houd je werk-privé balans in de gaten. Als je altijd overwerkt of constant aan werk denkt, raakt je batterij snel leeg. Door tijd te nemen voor ontspanning en persoonlijke activiteiten, laad je op en kom je met meer energie terug.

7. Blijf in contact met collega’s

Sociale interactie met collega’s maakt je werkdag leuker en minder zwaar. Plan bijvoorbeeld eens een koffiemomentje, ook al is het digitaal, om die verbinding te behouden en versterken.

8. Doe wat je leuk vindt

Zoek naar mogelijkheden binnen je functie om taken te doen waar je blij van wordt en de meeste energie van krijgt. In overleg met je leidinggevende is er vaak veel mogelijk!

Weer met plezier naar je werk

Werkplezier is niet altijd vanzelfsprekend, maar door actief aan de slag te gaan met deze tips kun jij je werkplezier terugkrijgen!

Heb je er alles aan gedaan om binnen je huidige functie of bedrijf werkplezier terug te krijgen, maar lukt dit nog steeds niet? Dan is het tijd om naar ander werk te kijken of in gesprek te gaan met een Recruiter: bekijk vacatures of neem contact op

Vind een nieuwe uitdaging via NasWerkt

Ontdek de mogelijkheden! Of je nu zoekt naar Commerciële, Administratieve, Finance of HR-banen of iets anders: wij hebben het voor je. Ontdek onze vacatures en filter eenvoudig op jouw vakgebied, gewenste uren en regio. Vind vandaag nog jouw nieuwe uitdaging!

Gerelateerde blogs

Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol
Tips en tricks Informatief

Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol

Succesvol een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo: met deze 7 tips van experts voer jij een uitstekend sollicitatiegesprek. Lees direct de meest gestelde sollicitatievragen en tips voor antwoorden.
Lees meer
Waarom je vakantiedagen opnemen slim is
Werkgeluk

Waarom je vakantiedagen opnemen slim is

Ontdek waarom je vakantiedagen opnemen een slimme zet is. Lees hoe vakanties bijdragen aan je gezondheid, productiviteit, creativiteit, en een succesvolle carrière.
Lees meer
Motivatiebrief maken via ChatGPT
Tips en tricks

Motivatiebrief maken via ChatGPT

Je hoeft geen talenknobbel te hebben om een goede motivatiebrief te hebben. Schrijf eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief met ChatGPT. Ontvang een persoonlijke en foutloze motivatiebrief, perfect afgestemd op de functie en jouw kwalificaties.
Lees meer
Winterdip voorkomen: 7 tips
Tips en tricks

Winterdip voorkomen: 7 tips

Winter, de tijd van warme chocolademelk met slagroom, gezelligheid, en… de beruchte winterdip. Niet bepaald een feestje waar je graag aan deelneemt. Wat is dat eigenlijk, een winterdip? En hoe kan je een winterdip voorkomen?
Lees meer
7 tips tegen hitte op de werkvloer
Tips en tricks

7 tips tegen hitte op de werkvloer

Help! Het is veel te warm om te werken! NasWerkt heeft speciaal voor jou in deze blog 7 tips verzameld hoe jij de hitte op de werkvloer overleeft. Zo houd jij jouw hoofd koel!
Lees meer
Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?
Informatief Werkgeluk

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op de werkvloer dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt in deze blog graag aan je uit waarom en hoe.
Lees meer