Check25.000+ mensen aan een baan geholpen

Waar ben je naar op zoek?

Een winterdip voorkomen: 7 tips

  • Blogs
  • Winterdip voorkomen: 7 tips

Wat is een winterdip?

Een winterdip is als een seizoensgebonden dipje, die zich alleen in de winter laat zien. Het wordt soms ook wel in de ‘volksmond’ een winterdepressie genoemd. Het houdt in dat iemand alleen tijdens de koude en donkere maanden enkele of meerdere symptomen die bij neerslachtigheid komen kijken vertoond.

De winterdip symptomen op een rij

Lusteloosheid: Voel je je als een uitgeblust kaarsje op een winterse avond? Dat is lusteloosheid in een notendop. Het gebrek aan energie maakt zelfs de simpelste taken een uitdaging.
Vermoeidheid: Heb je het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen, zelfs al heb je alleen maar naar buiten gekeken? En wordt je vaak niet uitgerust wakker en heb je een grote behoefte aan slaap? Dat is de wintervermoeidheid die toeslaat, waardoor zelfs de meest energieke zielen in een winterslaap lijken te vallen.
Somberheid: Als je je afvraagt waarom het daglicht zich lijkt te verstoppen, dan ben je niet alleen. De somberheid van de winterdip bereikt zijn hoogtepunt wanneer de duisternis aanhoudt, en je je afvraagt waar de zon zich verstopt heeft. Door somberheid kan je eetlust toenemen en krijg je vaak minder behoefte aan sociaal contact.

Man met paraplu lopend in de regen: 7 tips tegen de winterdip van NasWerkt

De winterdip voorkomen: 7 tips

Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Wat doe je ertegen en hoe voorkom je die winterdip? Hieronder geven we je een aantal tips om ook in de winter lekker in je vel te zitten.

Blijf actief; beweeg voldoende: Ja, het is verleidelijk om onder een dekentje te kruipen, maar wat beweging doet wonderen voor je humeur. Denk aan dagelijks een kleine wandeling tijdens je pauze of door bijvoorbeeld twee keer in de week te sporten. Je halveert je kans op mentale klachten en een winterdip als je voldoende beweegt (Trimbos, 2020).

Daglicht benutten: Het is dan wel vaak donker, maar dat betekent niet dat het daglicht wat er is niet goed genoeg is. Zet die stap naar buiten, zelfs als het fris is. Daglicht is als natuurlijke anti-winterdip medicatie.

Lichttherapie en vitamine D3: Bijna 92% van de Nederlanders heeft een vitamine-D-tekort in de winter (IVG, 2023). Als de zon niet wil meewerken, haal dan die vitamine D uit een potje. Wist je dat anderhalf miljoen Nederlanders in de winter vitamine D slikt? Daarnaast kun je ook lichttherapie doen. Een effectieve manier om voldoende daglicht te krijgen. Een lichttherapielamp kan je dag zeker opvrolijken.

Man lachend met muts wijzend naar rechts. De rest van de tips tegen de winterdip!

…en de rest van de tips!

Gezonde voeding: Eet gevarieerd en denk aan je vitamientjes. (Seizoens)groenten en fruit zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je.

Zorg voor een goede nachtrust: Vermijd cafeïne, alcohol, en beeldschermen een uur voor je gaat slapen (Thuisarts).

Sociaal contact: Laat die Netflix-marathons even voor wat ze zijn en ga de deur uit. Sociaal contact doet meer voor je dan je denkt. Combineer het bijvoorbeeld met een wandeling en warme chocolademelk, dan heb je dat meteen gehad 😉

Gezonde werk-privébalans: Werk is belangrijk, maar vergeet niet te genieten van je vrije tijd. Zorg ervoor dat je werk doet wat je leuk vindt. Twijfel je over of je nog wel op je plek zit? Bekijk alle vacatures of ga eens in gesprek met recruitmentbureau NasWerkt om de mogelijkheden te bespreken.

 

Winterdip? Niet met bovenstaande tips!

Dus, laten we de winterdip verslaan en vol energie het nieuwe jaar in gaan!

Gerelateerde blogs

7 tips tegen hitte op de werkvloer
Tips en tricks

7 tips tegen hitte op de werkvloer

Help! Het is veel te warm om te werken! NasWerkt heeft speciaal voor jou in deze blog 7 tips verzameld hoe jij de hitte op de werkvloer overleeft. Zo houd jij jouw hoofd koel!
Lees meer
Wat zet ik op een cv?
Tips en tricks

Wat zet ik op een cv?

Een goed cv is ontzettend belangrijk als je solliciteert voor een nieuwe baan. Wist je namelijk dat je binnen zes seconden de aandacht van de intercedent moet pakken, voordat hij of zij afhaakt?! Des te meer reden dus om over een fantastische cv te beschikken als jij op zoek bent naar die nieuwe uitdaging!
Lees meer
9 tips sollicitatiegesprek
Tips en tricks

9 tips sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. Maar hoe doe je dat nou precies? Met onze tips zorgen we ervoor dat jij jouw sollicitatiegesprek goed ingaat. Je krijgt tenslotte maar één kans voor een goede eerste indruk!
Lees meer
Werken als Procesoperator
Werken als

Werken als Procesoperator

Een Procesoperator is de sleutel tot een soepel verlopend productieproces, waarbij zowel machines als verschillende procesmatige stappen nauwlettend worden gecontroleerd en verbeterd. Maar wat houdt dit vakgebied nu eigenlijk in? Je leest het in deze blog!
Lees meer
Werken via een uitzendbureau voor- en nadelen
Informatief

Werken via een uitzendbureau voor- en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer
Minimumloon 2024
Informatief

Minimumloon 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou?
Lees meer