Wat is een winterdip?
Een winterdip is als een seizoensgebonden dipje, die zich alleen in de winter laat zien. Het wordt soms ook wel in de ‘volksmond’ een winterdepressie genoemd. Het houdt in dat iemand alleen tijdens de koude en donkere maanden enkele of meerdere symptomen die bij neerslachtigheid komen kijken vertoond.
De winterdip symptomen op een rij
Lusteloosheid: Voel je je als een uitgeblust kaarsje op een winterse avond? Dat is lusteloosheid in een notendop. Het gebrek aan energie maakt zelfs de simpelste taken een uitdaging.
Vermoeidheid: Heb je het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen, zelfs al heb je alleen maar naar buiten gekeken? En wordt je vaak niet uitgerust wakker en heb je een grote behoefte aan slaap? Dat is de wintervermoeidheid die toeslaat, waardoor zelfs de meest energieke zielen in een winterslaap lijken te vallen.
Somberheid: Als je je afvraagt waarom het daglicht zich lijkt te verstoppen, dan ben je niet alleen. De somberheid van de winterdip bereikt zijn hoogtepunt wanneer de duisternis aanhoudt, en je je afvraagt waar de zon zich verstopt heeft. Door somberheid kan je eetlust toenemen en krijg je vaak minder behoefte aan sociaal contact.
De winterdip voorkomen: 7 tips
Maar laten we niet bij de pakken neerzitten. Wat doe je ertegen en hoe voorkom je die winterdip? Hieronder geven we je een aantal tips om ook in de winter lekker in je vel te zitten.
Blijf actief; beweeg voldoende: Ja, het is verleidelijk om onder een dekentje te kruipen, maar wat beweging doet wonderen voor je humeur. Denk aan dagelijks een kleine wandeling tijdens je pauze of door bijvoorbeeld twee keer in de week te sporten. Je halveert je kans op mentale klachten en een winterdip als je voldoende beweegt (Trimbos, 2020).
Daglicht benutten: Het is dan wel vaak donker, maar dat betekent niet dat het daglicht wat er is niet goed genoeg is. Zet die stap naar buiten, zelfs als het fris is. Daglicht is als natuurlijke anti-winterdip medicatie.
Lichttherapie en vitamine D3: Bijna 92% van de Nederlanders heeft een vitamine-D-tekort in de winter (IVG, 2023). Als de zon niet wil meewerken, haal dan die vitamine D uit een potje. Wist je dat anderhalf miljoen Nederlanders in de winter vitamine D slikt? Daarnaast kun je ook lichttherapie doen. Een effectieve manier om voldoende daglicht te krijgen. Een lichttherapielamp kan je dag zeker opvrolijken.