Check25.000+ mensen aan hun droombaan geholpen

Check73% groeit door naar een vaste baan

Waar ben je naar op zoek?

Wat is het minimumloon? Ontdek het minimumloon van 2025

22 oktober 2024
  • Blogs
  • Wat is het minimumloon?

Minimumloon 1 januari 2025

Het wettelijk minimumloon wijzigt jaarlijks, en dit is goed nieuws voor veel werknemers! Benieuwd hoeveel je salaris stijgt en wat dat betekent voor jouw financiële situatie? Lees verder in deze blog om meer te ontdekken over de veranderingen in het minimumloon in 2025.

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon is het minimale bedrag dat een werkgever verplicht is om te betalen aan werknemers van 21 jaar en ouder. Dit wordt ook wel het wettelijk minimumloon (WML) genoemd. Voor werknemers onder de 21 jaar geldt het wettelijk minimumjeugdloon. In Nederland wordt het minimumloon twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en 1 juli. Deze indexatie van het minimumloon houdt onder andere rekening met inflatie en economische ontwikkelingen.

In 2024 is het minimumloon € 13,68. 

Stijging van het minimumloon per 1 januari 2025

De Rijksoverheid heeft bekendgemaakt dat het minimumloon per 1 januari 2025 met 2,75% stijgt. Deze indexatie van het minimumloon zorgt ervoor dat het minimumloon in lijn blijft met de gestegen kosten van levensonderhoud. 

Verwachting minimumloon 2025

In januari stijgt het minimumloon. In juli 2025 wordt het minimumloon opnieuw aangepast. Deze halfjaarlijkse indexering is afhankelijk van de inflatie en economische ontwikkelingen in Nederland.

Meer geld over door verhoging minimumloon in 2025

Wat is het wettelijk minimumloon in 2025?

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 januari omhoog naar € 14,06 bruto per uur. Dit betekent een toename van 2,75% ten opzichte van het uurloon in 2024, dat op € 13,68 lag. Op maandbasis komt dit neer op een salaris van € 2.436,41 bruto op basis van fulltime.

Minimumloon per uur

Leeftijd

Per uur

21 jaar en ouder € 14,06
20 jaar € 11,25
19 jaar € 8,44
18 jaar € 7,03
17 jaar € 5,55
16 jaar € 4,85
15 jaar € 4,22

Rekenvoorbeeld minimumloon per maand

Je weet nu dat je het minimum uurloon omhooggaat. Maar hoe ziet dat er maandelijks in de praktijk uit voor iemand van 21 jaar en ouder? Dat laat NasWerkt je met behulp van dit rekenvoorbeeld zien!

  • Bij een werkweek van 36 uur: € 2.192,77 per maand
  • Bij een werkweek van 38 uur: € 2.314,56 per maand
  • Bij een werkweek van 40 uur: € 2.436,41 per maand

Maak een frisse start volgend jaar!

Maak een frisse start met een baan die écht bij jou past! Bij NasWerkt hebben we 200+ vacatures, zowel met als zonder diploma. Of je nu in Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch of ergens anders in Nederland woont, er is altijd een passende uitdaging voor jou. Ontdek snel de mogelijkheden!

Hoe vaak wordt het minimumloon verhoogd?

Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en 1 juli. Deze regelmatige aanpassingen houden het minimumloon in lijn met de inflatie en economische ontwikkelingen.

Geldt het minimumloon voor alle beroepen?

Ja, het wettelijk minimumloon geldt voor alle werknemers, ongeacht het beroep of de sector. Je mag nooit minder verdienen dan dit vastgestelde bedrag. In sommige gevallen kan er in het contract of de cao van jouw bedrijf of sector een hoger minimumloon zijn afgesproken. In dat geval heb je recht op het hogere loon dat in je contract of cao staat.

Wat is het netto minimumloon per maand?

Het netto minimumloon per maand kan variëren, afhankelijk van factoren zoals belastingtarieven, premies en persoonlijke omstandigheden. 

Wil je een nauwkeurige schatting van jouw netto loon? Neem contact op met je werkgever voor meer informatie of bekijk je loonstrook in januari. 

Gerelateerde blogs

Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol
Tips en tricks Informatief

Sollicitatiegesprek voorbereiden: met deze 7 tips van experts ben jij succesvol

Succesvol een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo: met deze 7 tips van experts voer jij een uitstekend sollicitatiegesprek. Lees direct de meest gestelde sollicitatievragen en tips voor antwoorden.
Lees meer
5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie
Werken als Informatief

5 redenen waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie

Wil je een carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Ontdek waarom je moet werken in de gezondheidsindustrie, bij bedrijven die levensreddende medicijnen en apparatuur leveren.
Lees meer
Minimumloon 2024
Informatief

Minimumloon 2024

Zit je in spanning over de veranderingen in het minimumloon in 2024? Wees gerust, we hebben alle informatie die je nodig hebt! En… Het is goed nieuws! Wat betekent dit voor jou?
Lees meer
Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen
Informatief

Werken via uitzendbureau voordelen en nadelen

Misschien denk je bij een uitzendbureau alleen dat het een saai kantoor in een centrum is dat mensen aan tijdelijk werk of een vakantiebaan helpt. Er zijn veel vooroordelen over, maar niets is minder waar! In deze blog geven we je de voordelen én nadelen van werken via een uitzendbureau.
Lees meer
Geld verdienen als student: waarom en hoe?
Informatief

Geld verdienen als student: waarom en hoe?

Schrik je soms van je saldo? In deze blog vertellen we je waarom het een goed idee is om als student geld te verdienen met een (bij)baan en hoe je dit het best kunt aanpakken.
Lees meer
Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?
Informatief Werkgeluk

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op de werkvloer dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt in deze blog graag aan je uit waarom en hoe.
Lees meer