Geld verdienen als student
Het leven wordt steeds duurder, dat zal je vast hebben gemerkt. Hoe kun je jouw studentenleven blijven betalen? Zeker als je op kamers zit, kan het een opgave zijn om alles te kunnen bekostigen. Je wilt waarschijnlijk toch een keer die nieuwste Levi’s broek kopen of een keertje lekker uiteten bij die hippe horecazaak om de hoek. Als je dit allemaal wil blijven doen, is het goed om als student een bijbaan te nemen naast je studie om geld te verdienen. NasWerkt vertelt jou in deze blog waarom geld verdienen als student een goede keuze is & hoe je dit goed aanpakt!
Waarom een bijbaan nemen als student?
Waarom is het nou handig om als student een bijbaan te nemen? We leggen het graag aan je uit.
Bijverdienen
De voornaamste reden voor het nemen van een bijbaan naast je studie is natuurlijk om geld bij te verdienen. Uit cijfers uit 2021 blijkt dat 72% van de studenten naast hun studie werkt om geld bij te verdienen. Hiermee verdienden ze, met gemiddeld 16,5 uur werken, ongeveer € 508,- per maand. Toch een fijn extraatje. Zeker in de periode van het leenstelsel werd het belangrijk om een geld bij te verdienen als student, zodat je minder studieschuld op zou bouwen.
Staat goed op je cv
Naast dat een bijbaan een goede manier is om een leuk zakcentje bij te verdienen, zijn er meer voordelen in geld verdienen als student. Op je cv staat werkervaring naast je studie namelijk ook erg goed. Op deze manier zien toekomstige werkgevers dat je ook tijdens jouw studententijd gemotiveerd was om te gaan werken en geld te verdienen. Zelfs bijbanen die niet in jouw toekomstige vakgebied passen (lees: kranten bezorgen, in de horeca werken of werken in een callcenter), ziet een werkgever vaak als waardevol en staan goed op je cv. Op deze manier leer je namelijk als student al hoe het er op diverse werkvloeren aan toe gaat.
Hoe kun je het beste geld verdienen als student?
Hoeveel uur kan ik het beste werken als student?
De bovenstaande vraag kun je op verschillende manieren beantwoorden. Dit verschilt namelijk per student. De ene persoon kan wellicht makkelijker zijn/haar studie combineren met een drukke bijbaan, en een ander is misschien wat sneller vermoeid en kan hierdoor beter minder uren werken. Ook ligt de hoeveelheid uren die je kunt besteden aan een bijbaan bijvoorbeeld aan hoe hoog de werkdruk van je studie is en hoeveel studie-uren er per week van je worden gevraagd.
Uit cijfers blijkt, dat bij ongeveer één op de vijf studenten in het hoger onderwijs hun studie ten koste gaat van hun werk. Dit gold voornamelijk wanneer studenten meer dan 16 uur per week werkten. Een studie kost in principe zo’n 40 uur per week, alle uren die je hiernaast nog werkt kun je hier dus bovenop tellen. Ga voor jezelf na hoeveel uur het best past bij jou, jouw ritme en hoeveel slaap je bijvoorbeeld nodig hebt. Je kunt beter laag inzetten en wanneer je merkt dat je best meer zou kunnen werken, je urenaantal verhogen bij jouw werkgever.
Je weet nu dat het handig is om geld te verdienen als student en dat een bijbaan goed op je cv staat, maar het is belangrijk om je te blijven realiseren dat je studie het belangrijkst blijft. De focus moet dus wel op jouw studie blijven. Het moet natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je, doordat je veel werkt, je studievertraging op loopt en je wellicht zelfs langer over je studie doet dan nodig is. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.
Maak duidelijke afspraken
Zorg dat je met jouw werkgever duidelijke afspraken maakt met betrekking tot drukke periodes waarin je veel deadlines of tentamens hebt. Omdat je studie het belangrijkst is, moet je hier natuurlijk genoeg de tijd voor kunnen nemen en vrijheid krijgen hierin. Zorg daarom dus dat je deze drukke periodes aangeeft bij jouw werkgever, zodat jullie beiden rekening met deze duidelijke afspraken kunnen houden. Zeker als je bijvoorbeeld een 0-urencontract hebt, ben je als student niet altijd verplicht om te komen werken. Check dit goed in je contract en/of maak hier duidelijke (schriftelijke) afspraken over.
Moet mijn bijbaan passen bij mijn studie?
De bijbaan waar je naast je studie iets mee verdient, hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan de studie of opleiding die je volgt. Elke bijbaan is nuttig en hoeft dus niet te passen bij je studie. Het kan namelijk heel fijn zijn om, naast jouw ingewikkelde studie, een bijbaan te hebben met simpele taken waar je en bijvoorbeeld meer met je handen werkt. Als jij bijvoorbeeld tijdens jouw studie veel achter een computerscherm zit, kan het juist heel fijn zijn om in je werk veel met mensen bezig te zijn. Je kunt er bewust voor kiezen om jouw studiekennis- en ervaring toe te passen in een baan die past in het vakgebied van jouw studie, maar dit is niet verplicht.
Waar kun je bijvoorbeeld allemaal aan de slag?
Je weet nu waarom een bijbaan als student handig is om een zakcentje bij te verdienen, en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Nu willen we je nog graag meenemen waar je dit dan allemaal precies kunt doen.