Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer?

Spoiler: heel belangrijk! Je brengt natuurlijk over het algemeen het grootste deel van de week door op je werk, dus als je hier gezond eet heb je al een groot deel van je gezonde voeding binnen! Nu hoor ik je denken: waarom is gezond eten op de werkvloer dan toch zo belangrijk? NasWerkt legt hieronder graag aan je uit waarom dit zo is en hoe je dit kan fixen!

Een beter immuunsysteem = minder ziekteverzuim

Als je gezonde voeding aanhoudt, heeft dit een positief effect op jouw immuunsysteem. Een goed immuunsysteem zorgt er voor dat je minder snel ziek wordt. Bij gezonde voeding (en dus een verbeterd immuunsysteem) neemt ziekteverzuim af onder werknemers, en is de kans groot dat jij je minder snel ziek zal hoeven melden op je werk. Werknemers die een ongezond voedingspatroon hebben, blijven namelijk gemiddeld 27 procent vaker thuis door ziekte dan de medewerkers die gezond eten (bron: Werkenergieanalyse). Dat is nogal een verschil!

Betere werkprestaties

Als je gezond eet en hierdoor goed in je vel zit, heb je hier niet alleen in je privéleven, maar ook op werk profijt van. Je bent namelijk minder snel gestrest, hebt meer energie én meer zin om te werken. Als gezonde en vitale werknemer ben jij minder vaak ziek en dus ook productiever (bron: Arboned)!

Cover voor

Positief bedrijfsimago

Ook voor het bedrijfsimago is het belangrijk om een gezonde voeding binnen het bedrijf te realiseren. Zo worden er meer klanten aangetrokken, zijn zij trouwer aan het bedrijf en groeit het vertrouwen dat potentiële beleggers in het bedrijf hebben. Werknemers van een bedrijf kunnen hiernaast een groter betrokkenheidgevoel en meer tevredenheid ervaren. Bedrijven die zorg dragen voor hun medewerkers door middel van een gezonde voeding, creëren een positief imago. Hanteer hierin een sterk duurzaamheidsbeleid en dan heb je twee aspecten gecombineerd die tegenwoordig erg belangrijk zijn in het bedrijfsleven: duurzaam ondernemen én gezonde voeding (bron: Liantis)!

Cover voor

Hoe?

Zoals we in deze blog al eerder benoemden, heeft de werkomgeving een grote invloed op de gezondheid van een individu, simpelweg omdat iemand veel tijd op zijn/haar werk spendeert. Ben jij nou werkgever, hr-manager of wil jij jouw collega’s positief stimuleren om gezond te eten? Lees dan snel verder!

Motivatie

Zorg dat je jouw collega’s of werknemers inzicht geeft in het belang van een gezonde leefstijl. Voor de een zal dit kunnen gaan om uiterlijke belangen (iemand wilt misschien een paar kilo’s kwijtraken), de ander wilt misschien letten op zijn/haar ziekteverzuim. De reden van motivatie maakt niet uit: alles is immers een goede reden om een gezond voedingspatroon aan te houden!

Cover voor

Beloning

Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus verwacht niet van je werknemers of collega’s dat het roer in één keer omgegooid wordt. Gedragsverandering is het best realiseerbaar als het wordt doorgevoerd in kleine stappen. Begin bijvoorbeeld bij het stimuleren van geen suiker in de koffie en thee in de ochtend. Dit soort kleine stapjes zijn snel haalbaar en zo ervaart jouw team zelf ook kleine succesmomenten, wat volhouden makkelijker maakt (bron: A.S.R.).

Bedrijfskantine herinrichten

Heeft het bedrijf waar jij je werktijd spendeert een kantine waar jullie iedere dag (samen) eten? Zorg dan dat er een goed aanbod is in gezonde maaltijden. Heb jij hier zelf als werknemer niet direct invloed op? Gooi een keer een balletje op bij de hr-afdeling of de directie! Uiteraard mogen er altijd minder gezonde opties zijn, maar zorg dat in dit geval de gezonde opties bovenaan in het menu staan. Er kunnen hiernaast bijvoorbeeld ook leuke acties en aanbiedingen geregeld worden voor de gezonde opties, wat jouw collega’s of werknemers stimuleert om eerder voor de goedkopere salade te gaan dan voor het broodje kroket ;).

Cover voor

Doe het samen!

Het gezegde luidt niet voor niks: samen sta je sterk! Zorg dat jullie elkaar (uiteraard positief) blijven stimuleren om voor de gezonde opties te gaan. Bestel bijvoorbeeld samen met het hele team een gezonde lunch. Als het overgrote deel van het team hier aan meedoet, zullen er minder snel mensen achter blijven. Extrinsieke motivatie speelt immers bij veel mensen een belangrijke rol.

Cover voor

En nu? 

Ben jij benieuwd hoe zo’n lunch bij NasWerkt eruit ziet en of wij misschien hier ook nog wel in kunnen verbeteren? Check dan snel een van onze interne vacatures en wie weet schuif jij binnenkort bij onze lunch aan!

P.S.: de gezonde leefstijl verbeteren bij een van onze opdrachtgevers van de andere 250+ vacatures mag natuurlijk ook ;).