Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / Procesoperator: salaris, taken en meer!

Procesoperator: salaris, taken en meer!

Werken als Procesoperator

Benieuwd naar de dynamische wereld van een Procesoperator? Een Procesoperator is de sleutel tot een soepel verlopend productieproces, waarbij zowel machines als verschillende operationele stappen nauwlettend worden gecontroleerd. Maar wat houdt dit vakgebied nu eigenlijk in? Je leert het in deze blog!

Wat doet een Procesoperator?

Een Procesoperator, wat is dat en wat doen zij precies? We leggen het uit!

Taken van een Procesoperator:

  • Bedienen van de apparatuur en het bewaken van de processen;
  • Als er iets misgaat tijdens het productieproces wordt er zelfstandig naar een oplossing gezocht volgens de procedures;
  • (Kleine) storingen verhelpen en zelfstandig onderhoud uitvoeren. Voor complexe problemen wordt er met de Technische Dienst geschakeld;
  • Controleren van ondersteunde processen en het waarborgen van de kwaliteit van het eindproduct;
  • Er wordt meegedacht in hoe er nóg efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. Omdat Procesoperators nauw betrokken zijn in het productieproces denken ze actief mee voor verbeteringen van de processen;
  • Bij sommige werkgevers hoort het aansturen van andere Operators of Productiemedewerkers ook tot de taken.
Een ervaren Procesoperator bewaakt en stuurt het productieproces in de fabriek aan.

Wat verdient een Procesoperator?

Het salaris hangt af van het niveau van de medewerker. Zo verdient een startende Operator minder dan een ervaren, en verschilt het salaris per bedrijf. Over het algemeen ligt het salaris tussen de € 2.200,- en loopt het op tot wel € 3.400,- bruto per maand, exclusief toeslagen. Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband. Veel Procesoperators werken in ploegendiensten, want fabrieken produceren dag en nacht. Daar staat een toeslag tegenover die bovenop het uurloon wordt uitbetaald.

Dit salaris verdient een Procesoperator!

Hoe word je Procesoperator?

Je kan op twee manieren Procesoperator worden. Door in een productieomgeving te werken en door te groeien richting procestechniek, of via een opleiding.

Je kan een Procesoperator-opleiding volgen op mbo-niveau 2, 3 en 4, bijvoorbeeld bij VAPRO. Het is een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Zo kan je vanaf dag één alles in de praktijk toepassen. Hoe hoger het niveau, hoe meer verantwoordelijkheden je kunt hebben in een functie als Procesoperator.

Vrouw wijst naar tekst hoe je dit beroep kunt gaan uitoefenen

Wat is het verschil tussen een Operator en Procesoperator?

Een Operator is een brede term die iemand beschrijft die een bepaalde operatie uitvoert. Aan de andere kant is een Procesoperator specifieker en verwijst dat naar iemand die betrokken is bij het controleren en beheren van industriële processen, bijvoorbeeld in de productie of chemische industrie. Dus, alle Procesoperators zijn Operators, maar niet alle Operators zijn per se Procesoperators. Snap je ‘m nog?

Procesoperator aan het werk in de procestechniek

Nu is je kans! Word Procesoperator

Een baan als Procesoperator biedt je genoeg uitdaging en afwisseling. NasWerkt heeft altijd kansen voor jou om aan de slag te gaan bij een leuk bedrijf. Enige ervaring als Procesoperator is vanwege de complexiteit van de processen nodig, want jij gaat meedenken in de processen en de kwaliteit van de producten bewaken.

Benieuwd geworden? Bekijk de Operator vacatures en solliciteer eenvoudig binnen 2 minuten!

Bekijk alle Operator vacatures
Kom werken als Procesoperator bij onze opdrachtgever in Venray, Limburg

Ben als eerste op de hoogte van de nieuwste vacatures

Of schrijf je vrijblijvend in voor de job alert en ben als eerste op de hoogte van de nieuwste Procesoperator vacatures!

NasWerkt heeft wekelijks nieuwe vacatures door heel Nederland. Of je nou in Gelderland, Noord-Brabant of Limburg woont!