Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / De kunst van een goed cv

De kunst van een goed cv

De kunst van een goed CV

Een goed cv is ontzettend belangrijk wanneer je solliciteert op een nieuwe baan. Wist je namelijk, dat je binnen zes seconden de aandacht van de lezer moet pakken, voordat diegene afhaakt (bron: De Droomstarters)?! Des te meer reden dus om over een fantastisch cv te beschikken als jij op zoek bent naar die nieuwe uitdaging!

Maar, wat is nou eigenlijk precies een cv? En wat moet er allemaal in?

Een cv staat voor Curriculum Vitae, oftewel jouw levensloop. Wanneer je solliciteert op een nieuwe baan, stuur je jouw cv mee, zodat de recruiter kan zien wat jij tot nu toe allemaal hebt gedaan. Zo kunnen ze in één oogopslag zien of jij de juiste skills en ervaringen hebt voor de vacature. Alleen… wat zet je nou precies op zo’n cv?

Cover voor
Cover voor

Contactgegevens

Laten we als eerst beginnen met jouw contactgegevens. Stel je voor dat de intercedent enthousiast is over jouw sollicitatie, dan is het wel fijn als hij of zij jou dan kan bereiken, toch? Onmisbare contactgegevens die je op jouw cv zet, zijn jouw voor- en achternaam, jouw adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Naast de contactgegevens raden wij ook aan om een foto van jezelf op je cv te zetten – zo heeft de lezer meteen een beeld bij jou! Kies een foto die goed omschrijving geeft van jou, maar blijf professioneel.

Werkervaring

Iets wat natuurlijk op jouw cv moet staan is jouw werkervaring. Waar heb je in het verleden allemaal gewerkt? Schrijf hier in ieder geval de banen op waar je een langere tijd hebt gewerkt (dus niet dat ene bijbaantje waar je na drie weken weer weg was) of de banen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Tip: schrijf per baan op wat jouw taken precies waren, om de intercedent een goed beeld te geven van wat jij precies hebt gedaan.

Heb je nou nog geen werkervaring opgedaan en wordt dit jouw eerste baan? Beschrijf dan projecten of schoolopdrachten waar jij ervaring op hebt gedaan.

Opleiding

Je hebt in het verleden waarschijnlijk keihard gewerkt om een schooldiploma te halen. Heb je op de middelbare school jouw vmbo-diploma gehaald? Schrijf dit dan op. Heb jij je op de havo of vwo een specifiek vakkenpakket gevolgd? Ook dit kan jij op jouw cv zetten! Zelfs als je jouw opleiding niet hebt afgemaakt, kan het relevant zijn om dit op je cv te zetten. Heb je tijdens je opleiding of studie interessante activiteiten ondernomen waar je trots op bent? Denk hierbij aan een profielwerkstuk of scriptie, zet dit dan vooral op jouw cv!

Kwaliteiten en vaardigheden

Om duidelijk te maken hoe jij jezelf onderscheidt, is het goed om kwaliteiten en vaardigheden op jouw cv te benoemen. Hoe omschrijf jij jezelf als persoon? Werk jij bijvoorbeeld goed in teamverband? Of ben jij op je best als je zelfstandig te werk gaat? Mocht je inspiratie nodig hebben, een lijst met kwaliteiten en eigenschappen vind je hier.

Cover voor
Cover voor

De laatste tips en tricks

Heb jij bovenstaande stappen gevolgd? Dan hebben wij nog een aantal laatste tips en tricks om jouw CV perfect te maken!

  • Maak je cv niet langer dan twee pagina’s (A4-tjes).
  • Laat jouw cv door iemand anders lezen. Een ander ziet misschien foutjes die jij over het hoofd hebt gezien.
  • Print je cv uit. Dit doet een intercedent vaak ook en zo zie je gelijk hoe deze eruit komt te zien op papier. Is het lettertype goed en is de lettergrootte leesbaar?
  • Zorg dat jij jouw cv opslaat als PDF. Zo kan niemand iets aanpassen en blijft alles op zijn plek staan, wat er ook mee gebeurt.

Met NasWerkt maak je eenvoudig en snel jouw cv!

Vind jij het nou lastig om een professionele uitstraling aan je cv te geven? Bij NasWerkt helpen wij jou hiermee een handje! Met onze cv Generator kan jij gemakkelijk en snel een cv maken. Kies een template, vul jouw persoonlijke informatie in en je krijgt van NasWerkt een cv toegestuurd via de mail. Zo kan je daarna gelijk solliciteren op één van onze honderden vacatures!