Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / Blue Monday makkelijker maken voor jouw werknemers: 5 tips

Blue Monday makkelijker maken voor jouw werknemers: 5 tips

Blue Monday makkelijker maken voor jouw werknemers

Ieder jaar is het weer zover, Blue Monday. Voor jouw werknemers wellicht een lastige dag. Goede voornemens vliegen de deur uit, de vakanties lijken ver weg te zijn en de dagen zijn donker. Recent onderzoek uit de VS laat zien dat na één week in januari, 23% van de mensen hun goede voornemens al achterwege hebben gelaten. In de weken die hierna komen, volgt er nog 37% (AD, 2023). Dit is dus een serieuze reden voor jouw medewerkers om dit jaar last te hebben van Blue Monday. Goed om hier als werkgever alert op te zijn! Maar hoe doe je dat? NasWerkt geeft jou 5 tips om Blue Monday bij jouw werknemers iets minder blue te maken.

Wat is Blue Monday precies?

Blue Monday werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Het Engelse woord ‘blue’ staat voor neerslachtig, daarmee wordt bedoeld dat je weinig zin hebt om dingen te doen en in een sombere stemming bent. Blue Monday staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Het valt jaarlijks op de derde maandag van januari. In het huidige jaar, in 2024, valt het op maandag 15 januari.

Blue Monday klinkt niet echt leuk he? In de rest van dit artikel gaan we over op het positieve ervan, want er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het je werknemers deze dag makkelijker te maken.

 

Blue monday: de derde maandag van januari

1. Zorg voor een verlicht kantoor, gezonde lunch en een kop koffie

Vanwege de korte dagen en lange nachten, starten ook in januari veel mensen hun werkdag in het donker. In combinatie met het soms moeilijk opstarten op maandagochtend, is het een goed idee om er als werkgever voor te zorgen dat je eerder dan jouw personeel op kantoor bent om het licht aan te doen. Het klinkt simpel, maar het ontvangen van jouw werknemers in een verlicht kantoor heeft een positief effect op deze donkere maandag. Een goede kop koffie kan hierbij ook zeker geen kwaad. Hiernaast vinden mensen het op zondagavond of maandagochtend soms lastig om lunch voor te bereiden en mee te nemen. Zorg er dus voor dat er een (gezonde) lunch op de werkplek wordt geregeld, waar jouw medewerkers in de pauze van kunnen genieten. Zo ontzorg jij op Blue Monday jouw medewerkers en hebben zij een zorgeloze start!

Zorg voor een verlicht kantoor, gezonde lunch en een kop koffie

2. Creëer de mogelijkheid tot thuiswerken

Tijdens het coronavirus was het voor veel mensen een grote aanpassing om thuis te moeten werken. Echter, is later gebleken dat thuiswerken juist een positieve bijdrage heeft op de mentale gesteldheid van medewerkers. 62% van de professionals gaf dit namelijk later in een onderzoek aan. Deze positieve effecten komen voornamelijk vanuit de flexibiliteit in werktijden, het ontbreken van reistijd en het werken vanuit een eigen, vertrouwde omgeving (Walters People). Wil je Blue Monday dus een beetje verlichten voor jouw werknemers? Bied jouw werknemers aan om op deze dag thuis te werken.

Creëer de mogelijkheid tot thuiswerken

3. Verminder de werkdruk op Blue Monday waar mogelijk

Met de neerslachtigheid door de donkere dagen, het loslaten van goede voornemens en geen uitzicht hebben op aankomende vakanties, is Blue Monday voor jouw werknemers waarschijnlijk al zwaar genoeg. Zorg dat, indien dit mogelijk is, er op deze derde maandag van januari geen grote deadlines staan. Zo kunnen mensen rustig starten en zorg je als werkgever voor verminderde werkdruk op Blue Monday.

Verminder de werkdruk op Blue Monday waar mogelijk

4. Ga samen wandelen in de pauze

 

Met deze temperaturen klinkt het misschien niet zo aantrekkelijk om een buitenwandeling te maken, maar dit is wel heel gezond! Het is voor jou en jouw werknemers natuurlijk sowieso goed om even in beweging te komen tijdens de werkdag, en deze koude temperaturen hebben daar zelfs nog een bonus effect op. Wandelen in de kou geeft de hersenen van jouw werknemers namelijk een boost, en heeft volgens een recente Amerikaanse studie dezelfde effecten als hardlopen! Het risico op een hoge bloeddruk wordt verlaagd en ook heeft het een positief effect op het verlagen van je cholesterol (Science Daily). Dus trek een dikke jas aan, doe een sjaal om en ga lekker naar buiten!

Zorg voor een buitenwandeling in de pauze

5. Maak het bespreekbaar en let goed op elkaar

Ga op Blue Monday het gesprek aan en vraag aan jouw werknemers hoe ze ervoor staan, hoe ze 2024 gestart zijn. Wellicht kom je als werkgever achter bepaalde goede voornemens waar jij je niet bewust van was, maar waar jij als werkgever ondersteuning kunt bieden. De kans bestaat dat jouw medewerkers misschien liever niet hun hart uitstorten bij jou als werkgever, maar wel bij één van hun directe collega’s. Zorg voor een sfeer op de werkvloer waarin lastige onderwerpen ook bespreekbaar zijn. Let tot slot goed op elkaar om te zien of iemand op deze derde maandag van januari een zwaardere start heeft dan normaal.

Maak het bespreekbaar en let goed op elkaar

Dus, Blue Monday? Met deze tips wordt dit voor jouw werknemers een stukje makkelijker!

Wij hopen dat jij met deze tips jouw werknemers een stukje kunt helpen op deze Blue Monday, voor sommige mensen de lastigste dag van het jaar.

Leestips

NasWerkt geeft jouw 7 tips tegen de winterdip!

Hoe belangrijk is gezond eten op de werkvloer eigenlijk?