Cover afbeelding voor
Home / Onze blogs / 7 tips tegen hitte op de werkvloer: zo houd jij jouw hoofd koel!

7 tips tegen hitte op de werkvloer: zo houd jij jouw hoofd koel!

Help, ik moet werken in de hitte!

De zomer heeft even op zich laten wachten, maar het warme weer is eindelijk begonnen! Als je vrij bent, is de zon natuurlijk genieten geblazen, maar hoe overleef jij nou de extreme hitte op de werkvloer? Zeker met verschillende factoren, wanneer jouw werkplek bijvoorbeeld niet over een airco beschikt, moet je creatief zijn met oplossingen en extra maatregelen ondernemen tegen de warmte. NasWerkt heeft speciaal voor jou de 7 tips, zodat jij de hitte op de werkvloer overleeft, concentratie behoudt en goed blijft functioneren!

genoeg water drinken tijdens hitte op je werkdag

1. Water drinken

Deze lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zeker tijdens extreme hitte moet je erop letten dat je genoeg water drinkt om jouw hoofd koel te houden. Je zweet met het warmte namelijk meer dan normaal, dus is het extra belangrijk dat je jouw vochtniveau op peil houdt door gekoelde dranken te drinken. Ben je niet zo’n fan van gewoon mineraalwater? Dan kun je ook (suikervrije) siroop aan het water toevoegen! Vermijd koffie, dit schijnt niet zo heel goed te zijn om te drinken tijdens de warmte, een kop thee dan weer wel. Warm drinken helpt namelijk om jouw lichaam zo koel mogelijk te houden. Zorg er ook voor dat je geen alcohol drinkt bij warm weer en verminder zware lichamelijke inspanning.

2. Houd jouw handen onder de kraan

Wat hiernaast helpt, is om je handen (en voeten) onder koud water te doen om jouw hoofd koel te houden. Nu is het uittrekken van schoenen tijdens jouw werkdag misschien niet heel handig, maar je handen even onder de koude kraan plaatsen om jezelf te verkoelen moet lukken. Het koude water op je polsen werkt verkoelend, want hier zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om warmte af te voeren (Bron: A. Vogel).

Houd je handen onder de kraan om af te koelen
Eet een lichte maaltijd op jouw werk tijdens de hitte

3. Eet lichte zomermaaltijden

Een flink bord met eten tijdens de warmte is voor jouw lichaam een flinke taak om te verteren. Van sommige producten krijg je het namelijk juist nóg warmer, dus wij adviseren om een lichte zomermaaltijd te eten tijdens de hitte op de werkvloer. Groenten en fruit zijn ideaal om mee af te koelen – zo vormen komkommer en watermeloen een goede basis voor een lichte zomermaaltijd. Vraag jouw werkgever om deze tussendoortjes aan te schaffen. Eiwitten zijn daarentegen niet zo handig als zomermaaltijd: deze kosten jouw lichaam meer moeite om te verteren waardoor je het (nog) warmer krijgt.

4.  Houd rolluiken en gordijnen dicht

Heb je geen airco op de werkvloer? Houd dan tijdens jouw werkdag de rolluiken, zonwering, gordijnen en ramen van jouw werkplek dicht, dan houd je zoveel mogelijk warmte (en direct zonlicht) buiten. Doe dit ook als je niet aan het werk bent en de zon schijnt, zodat je niet op maandagochtend in warme ruimtes binnen komt wanneer jij jouw werkdag start. Als het warm is kun je je namelijk minder goed concentreren en ervaar je met hoge temperaturen meer lichamelijke belasting.

Houd rolluiken, gordijnen en ramen dicht tijdens de warmte op kantoor
ijs achter de ventilator zorgt voor verkoeling

5. Plaats ijs achter de ventilator 

Ook deze tip is ideaal wanneer je geen airco of zonwering hebt op kantoor, maar wel een ventilator tot jouw beschikking hebt! Bind een flesje of zakje met ijs aan de achterkant van de ventilator. Wanneer je de ventilator aanzet zal deze een verkoelende lucht de ruimte in blazen om zo een ideale omgevingstemperatuur te creëren. Het werkt helaas niet zo verkoelend tegen de warme lucht als een airco, dus gooi vooral een balletje op bij jouw werkgever om deze eventueel te laten installeren! Je levert immers minder goede prestaties op je werk als het in jouw werkomgeving warmer is dan 23 graden Celsius.

6. Ga voor een tropenrooster

Als het mogelijk is op je werk, kun je bij jouw werkgever aanvragen of hij/zij maatregelen treft om bijvoorbeeld een tropenrooster aan te houden. Dit betekent dat je met de hitte jouw werkdag eerder kan starten. In de ochtend is de omgevingstemperatuur nog relatief koel, dus is het handig om jouw werkdag zo vroeg mogelijk te starten. Dit betekent dat je ook voor het warmste punt van de dag (rond 16:00U) weer naar huis kan en de warmte zo een beetje kan ontwijken om jouw hoofd koel te houden.

Tropenrooster op werk met warm weer
Waterijsjes halen voor je collega's

7. Haal ijsjes voor jouw collega’s!

De warmte overleven doe je samen! Je zal vast niet de enige zijn die het warm heeft op kantoor, dus opper ergens tijdens de werkdag om (water)ijsjes te halen voor jouw collega’s! IJsjes zijn verfrissend, bevatten vocht en het naar de winkel gaan zorgt ervoor dat je eventjes naar buiten kan en in beweging blijft. Blijven bewegen zorgt er namelijk voor dat jouw bloedsomloop versneld wordt, wat weer helpt om je hoofd koel te houden. Oja, en ijsjes zijn natuurlijk ook gewoon heel lekker ;).

Dus: wat moet je doen tegen de hitte?

Zorg dat je jouw hoofd koel houdt met al onze tips! Het is al warm genoeg. Laatste tip: NasWerkt heeft banen waar je altijd in een gekoelde omgeving werkt. Switch jij en houd je jouw hoofd koel? Check de coolste vacatures hier ;).